От ZaReznik Ответить на сообщение
К All Ответить по почте
Дата 22.09.2003 11:37:39 Найти в дереве
Рубрики 1936-1945 гг.; Версия для печати

"Фронт под крылом" (часть 2)

Ну что, горячие славянские парни, продолжим изучение украинского языка?

2-я часть мемуара в копилке - на По-2 Подмосковье и Демянск (бомбежки, в т.ч. дневные, групповая выброска диверсионно-разведывательной группы; ночные противоборства с ПВО; ночная корректировка артогня и др.) + Курская дуга уже на Яке

Ну и несколько цитат "для затравки"
---------------
1) К вопросу об И-5 в ВОВ (1941); цитата из первой выложенной части:

У жовтні полк перебазувався з аеродрому Високе під Харків, на польовий аеродром Данилівка. Зібралося багато льотного складу і технічної обслуги з різних частин - розбитих і тих, що з превеликими труднощами вийшли з оточення.
Якось уранці я зустрів у їдальні старшого політрука 37-го полку Гайдамака. Він розповів про харківські будні. Німці часто бомблять місто, у наших військ ППО навантаження зростає з кожним днем, сам він літає на винищувачі І-5. Літак дуже старий, давно списаний, але, як жартують молоді пілоти, "хоч рогачем, а ворога б'єм".
--------------
2)
За даними розвідки серед іншої бойової Одним із снарядів, бачу, пробито площину нашого ПО-2. Та увагу вже привертає не пробоїна, а рух на шосе. Так і є - на Московському напрямку іде велика колона фашистської техніки. Знижуємося до висоти 500 метрів, і я з правого борту починаю обстріл ворожої колон й чергами з турельного кулемета Дегтярьова. Цієї атаки ворог не сподівався, в колоні виникла пожежа, спалахують вибухи. Я випустив усю кулеметну стрічку й лише тоді заспокоївся.

Пулеметная лента для Дегтярёва - это похоже ляп. Но вот сунулся я в литературу, и не увидел однозначного мнения, как именно вооружался У-2 (По-2) - большинство пишет о Дегтяревых: то турельный ДА ("авиационный"), то турельный ДТ - но насколько я помню ДТ енто "танковый", а не "турельный"
-----------------------
3) "ночная посадка на слух"
Наближаємося до вогнищ і я тримаю напоготові турельний кулемет. Грози вже немає, тільки рясна злива. Остерігаємося ворожої засідки, тому Берсон знижується до бриючого польоту. Пролітаючи двічі туди й назад, гукаємо своїх. Що-що, а чутність на нашому відкритому всім вітрам ПО-2 відмінна!
Знизу відповіли - мова російська, і на серці полегшало. Здається, впізнаю по голосу нашого техніка Кравцова. Та в таку зливу, коли навіть обрису аеродрому визначити майже неможливо, остерігаємося помилки. Вирішили йти на посадку...
-----------------
4)
У березні 1943-го при евакуйованому Чернігівському авіаційному училищі винищувачів було зібрано з багатьох повітряних армій різних фронтів нас, штурманів ескадрилей і полків. Всіх розбито на групи, і стали ми слухачами, що переучуються на винищувачах ЯК-3.

Я так понял, что имело место масштабное переучивание на истребители. Никто не знает подробностей?
Як-3, повторюсь, это похоже Як-1б (аналогичный пример у есть Станкова)