От Oleh Nemchinov Ответить на сообщение
К Exeter Ответить по почте
Дата 13.10.2008 15:51:49 Найти в дереве
Рубрики Современность; Флот; Версия для печати

Re: Россия передает...

>Несколько лет корабль хранился в законсервированном состоянии на одной из баз Черноморского флота.
Вот на эту тему статья 2006 года (на украинском языке)
http://ukr.proua.com/news/2006/07/19/100612.html
У військовій гавані порту Феодосії стоїть ракетний катер «Молния» без ознак державної приналежності, який прибув туди з Росії в 1998 році. Про це в середу повідомляє газета «Дело».

Як пише видання, 3 ракетних катери «Молния» проекту 1241РЕ були побудовані в 1998 році на суднобудівному заводі в Татарстані для продажу їх у В’єтнам і переправлені в порт Феодосії. Проте в’єтнамці після виявлення технічних недоліків на одному з катерів відмовилися його купувати. Після усунення недоробок на Керченському заводі «Затока» катер залишився в гавані без номера, без пізнавальних знаків державної приналежності, із штатним озброєнням.

Як повідомляє видання, військово-політичне керівництво РФ у 2005 році ухвалило рішення про включення ракетного катера до складу ЧФ РФ. Після присвоєння назви (тактичного номера) і доукомплектування екіпажу до повного штату його планується ввести до складу дивізіону ракетних катерів 41-ої бригади ракетних кораблів, що базується в Севастополі.

Втім, як повідомили виданню українські військові експерти, в такому разі зміниться чисельний склад ракетних кораблів ЧФ, визначений російсько-українськими угодами по ЧФ РФ, що потребуватиме додаткової угоди (протоколу міжурядової комісії), якої поки що немає. Крім того, зазначає видання, на сьогодні ситуація навколо катера заплутана, оскільки в 1998 році, коли катер входив в територіальні води України, належного контролю за подібними переміщеннями ще не було і документів, які б вказували на статус корабля на території України, немає, тому існує ряд проблем юридичного характеру, пов’язаних з оформленням документів на вивезення катера в Росію.

У прес-службі Чорноморського флоту Росії «Делу» повідомили, що проблема ракетного катера «Молния» проекту 1241РЕ, який стоїть в бухті Феодосії, не відноситься до компетенції ЧФ РФ, оскільки цей катер не входить до складу флоту. МЗС України направило Росії офіційну ноту з проханням роз’яснити ситуацію з катером.